Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Kreativni uređaji iz bogate istorije špijunaže

Jedan od zadataka špijunskih organizacija bio je i da dizajniraju i naprave sprave koje će pomoći špijunima da što efikasnije obave zadatak.

Iako filmovi o špijunaži uglavnom preuveličavaju stvari, neki od ovih stvarnih spy gadžeta mogli bi parirati zanimljivim spravicama koje nose filmski tajni agenti.

Špijuni iz Drugog svetskog i Hladnog rata bili su opremljeni visokotehnološkim uređajima od kojih su mnogi išli ispred svog vremena.

Ovo su neki od najinovativnijih predmeta svog doba koji su korišćeni za špijunažu.slusalice

Smrtonosni kišobrani

Sasvim običan kišobran na čijem vrhu se nalazi otrov sporog dejstva, ricin. Ricin se dobija iz semena biljke ricinus, a samo miligram je dovoljan da izazove trovanje i fatalan ishod. Kišobran sa otrovnim vrhom upotrebljen je u akciji 1978. za egzekuciju bugarskog disidenta Georgi Markova u Londonu. On je šetajući preko mosta Vaterlo osetio peckanje u nozi u trenutku kada je pored njega prolazio nepoznat muškarac. Nakon 4 dana bio je mrtav. 30 godina kasnije dokumenti iz arhiva bugarske tajne službe rasvetlili su jedno od najmisterioznijih ubistava u doba komunizma.

Kamera-dugme

Minijaturne kamere koje su se mogle smestiti u dugme kaputa ili sakoa masovno su upotrebljavane tokom Hladnog rata. Prekidač kojim se aktivirala kamera skrivao se najčešće u džepu. CIA je slične kamere i mini mikrofone kamuflirala u ogrlice i broševe.

Golubovi fotografi

Golubovi opremljeni automatskim mini kamerama korišćeni su za mapiranje ciljeva od interesa u Prvom i Drugom svetskom ratu. Mogli su da prelete iznad neprijateljskih teritorija znatno niže od aviona i snime na stotine fotografija. Poznato je da životinje imaju svoje mesto u svetu špijunaže.

Kamera u ručnom satu

Mikro kamera u ručnom satu spada u starter pack svakog špijuna, a nastala je krajem 40-tih godina prošlog veka u Zapadnoj Nemačkoj. Fotografsko sočivo zamenjivalo je brojčanik, a ispod njega bila je smeštena mikro rolna filma na koju je stajalo 8 fotografija. Unapređeni modeli špijunskog sata koriste se i danas.

Poljubac smrti

Karmin u čijem se držaču nalazi pištolj kalibra 4,5mm sa jednim metkom koristile su špijunke KGB-a tokom Hladnog rata. Jedan primerak čuva se u Međunarodnom muzeju špijunaže u Vašingtonu.

Insektohopter

Insektohopteri su minijaturne bespilotne letilice na daljinsko upravljanje, kamuflirane u viline konjice, koje je razvila CIA 70-tih godina XX veka. Cilj ovih preteča dronova bio je tajno prikupljanje informacija. Zbog problema sa kretanjem, nikada nisu zaista upotrebljeni u nekoj misiji. Ipak, važna su stepenica u realizovanju ideje o špijunaži iz vazduha.


Share


Povezane priče

skriveno pracenje uredjaja

Životne situacije

Besplatno praćenje mobilnog telefona preko interneta

Životne situacije

Kako tajno pročitati tuđe poruke na Viberu

Kako funkcionišu

Prisluškivači za prostorije

Životne situacije

Kako otkriti skrivenu kameru u prostoriji

Minijaturna spijunska kamera

O uređajima

Minijaturne kamere za špijunažu

Pronalazenje lokacija na mapi

Životne situacije

Kako saznati gde se neko nalazi

Izaberite valutu