Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Najpoznatije žene špijuni

Špijunaža nije isključivo muška igra, i žene su odigrale neke od zapaženih uloga.

Špijunke i žene tajni agenti obavile su neke od najhrabrijih misija u istoriji. Koristile su sva sredstva kojima su raspolagala da dođu do potrebnih informacija, rizikujući život za ideje i ciljeve kojih su se držale do samog kraja.

Mata Hari

Ova egzotična plesačica i kontroverzna špijunka za vreme I svetskog rata jedna  je od najpoznatijih tajnih agentkinja na svetu.

Rođena u Holandiji kao Margaretha Zelle, nakon udaje jedno vreme je živela u današnjoj Indoneziji, odakle je pobegla od nasilnog muža u Pariz. Predstavljajući se kao princeza sa Jave, pritisnuta nemaštinom počela je da pleše i brzo postala poznata i uspešna. To joj je otvorilo put do mnogih moćnih i bogatih muškaraca tog doba.

Kao Holanđanki, bilo joj je dozvoljeno da slobodno putuje. Bila je ucenjena da špijunira za Francusku, ali je kasnije otkriveno da je bila dvostruki agent koji je radio i za Nemce. Uhapšena je, optužena da je odgovorna za smrt hiljade francuskih vojnika i streljana 1917. godine.

Violette Szabo

Za vreme Drugog svetskog rata bila je agent F sekcije u Special Operations Executive (SOE), tajnoj britanskoj organizaciji nastaloj 1940. U nekoliko uspešnih akcija prikupljala je značajne obaveštajne informacije i doprinela jačanju lokalnih grupa otpora u Francuskoj, u čemu joj je dosta pomogla činjenica da je tečno govorila francuski jezik. Tokom jedne misije u Francuskoj, nacisti su je uhvatili i zatvorili u logor Ravensbrik, gde je nakon iscrpnog ispitivanja pogubljena.

Posthumno je odlikovana Džordžovim krstom, najvišim odlikovanjem koji se daje civilima.Spijunka Anna Chapman

Sonya Hamburger

Jedna od najpoznatijih špijunki SSSR-a koristila je mnoga imena obavljajući važne misije vođena idejama radikalnog komunizma i antifašizma. Rođena je u jevrejskoj porodici u Berlinu kao Ursula Kuczinski. Takođe, jedna je od retkih špijunki koja je doživela poznu starost, preživevši i Staljinovu čistku u kojoj je izgubila dosta prijatelja i saradnika.

Nekoliko decenija prikupljala je i prenosila važne informacije Sovjetima pomoću radija i minijaturnih fotografija, služeći se naprednom tehnologijom za to vreme.

Gde god se zatekla pomagala je jačanju lokalnih snaga otpora. Zanimljivo je da je istovremeno bila i majka troje dece, koje je uvek vodila sa sobom i na opasne akcije. Njen više nego ispunjen život bio je inspiracija za knjige i dokumentarne filmove.

Anna Chapman

Ana Čepmen (Anna Vasilyevna Kushchenko) bila je ruski špijun FSB (bivši KGB) u SAD. Atraktivnog izgleda, crvene kose i manekenske figure nazvali su je „agent 90-60-90“ i Putinova Mata Hari. Njeno hapšenje 2010. godine sa još devet sunarodnika razbilo je najveću rusku obaveštajnu službu uhvaćenu na američkom području još od Hladnog rata. Ilegalci, kako su popularno prozvani,
uspešno su se infiltrirali u američko okruženje, sa lokalnim imenima i zavidnim karijerama.

Jedan od njenih glavnih zadataka bio je da zavede Edvarda Snoudena, kako bi Moskva od njega dobila informacije o špijunskim aktivnostima i radu Američke bezbednosne agencije (NSA).


Share


Povezane priče

bracne burme

Životne situacije

Kako proveriti vernost partnera

Prisluskivanje mobilnog kod dece u cilju zastite

Životne situacije

Aplikacija za praćenje dece

Praćenje mobilnog telefona

Životne situacije

Kako pratiti tuđi telefon (a da vas ne uhvate)

Aplikacija za praćenje partnera

Životne situacije

Aplikacija za praćenje partnera

Razotkrivanje preljube

Životne situacije

Razotkrivanje preljube

Zaštititi decu pomoću špijunske opreme

Životne situacije

Nadzor dece – Šta rade vaša deca kada niste tu?

Izaberite valutu