Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Špijuni u filmovima i u realnom životu

Kako zamišljate špijuna? Kako izgleda, kakve osobine ima i šta radi u toku dana?

Spijun Aleksandr Ogorodnik

Za sliku koju imamo o špijunima najzaslužniji su popularni filmovi o tajnim agentima. Ipak, kada pogledamo biografije i fotografije nekih poznatih špijuna, većina mitova pada u vodu.

U filmovima špijuni su uvek zgodni, izvajanih trbušnjaka koji povremeno izvire ispod savršeno ukrojenih dizajnerskih odela.

Špijuni se regrutuju u zavisnosti od zadatka. Nekada je dobar izgled neophodan, kako bi lakše došli do određenih krugova ljudi i informacija. Mnogo češće, važno je da ne odskaču mnogo i uklope se u sredinu, što znači da izgledaju obično i prosečno.

Filmski tajni agenti uglavnom voze skupe i brze automobile.

U stvarnom životu, špijuni voze automobile koji se uklapaju u okruženje i ne skreću pažnju. Ako je to visoko društvo puno multimilionera, onda će i vozilo biti adekvatno ulozi.

Brza vožnja i potera opšte su mesto svakog špijunskog filma i uglavnom izvuku junaka iz nevolje.

Kada pravog špijuna jure i on mora brzo da vozi, znači da je nešto stvarno pošlo po zlu. Brza vožnja ga neće spasiti, u najgorem slučaju ako bude razotkriven, biće uhapšen, ispitivan i deportovan. Inače, dok traje misija poželjno je da agenti na tajnom zadatku voze u dozvoljenim granicama i ne skreću pažnju na sebe.

Tajni agenti u filmovima uvek koriste najsavremenije uređaje.

Filmovi su često inspirisani životom, ali u slučaju špijunaže bilo je i obrnutih situacija. Svedoci tvrde da se u jeku popularnosti filmova o Džems Bondu dešavalo da direktor CIA inspirisan nekim interesantnim gadžetom koju je video na ekranu ode do sektora nauke i tehnologije sa pitanjem da li ga je moguće napraviti. Odgovor je ponekad bio – da.

Život špijuna je neverovatno uzbudljiv, stalno na ivici opasnosti.

Špijunski život je daleko od toga. Pravi tajni agenti fokusirani su na najefikasniji put do informacija, što na sreću ne podrazumeva pucanje i fizičko nasilje.

Poznavaoci materije kažu da što je film dosadniji, to je bliži realnom životu.


Share


Izaberite valutu