Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Kada je nastala industrijska špijunaža

Industrijska (korporativna) špijunaža porazumeva sve aktivnosti kojima jedna kompanija dolazi u posed važnih informacija druge, konkurentske firme. Ekonomsku špijunažu uglavnom iniciraju vlade i ima međunarodni karakter, dok je korporativna najčešće nacionalnog karaktera i cilj joj je bolje pozicioniranje na tržištu i finansijska dobit.

Industrijska špijunaža ima bogatu istoriju, a nastala je sa prvim oblicima trgovine.Poceci industrijske spijunaze

Jedan od najranijih poznatih slučajeva korporativne špijunaže datira iz 1712. kada je jezuitski francuski sveštenik François Xavier d’Entrecolles u svoja dva pisma iz Kine Zapadu otkrio tehniku proizvodnje kineskog porcelana. To je kasnije dovelo do masovne proizvodnje porcelana u Evropi.

Poznat je i primer industrijske špijunaže za vreme industrijske revolucije, krajem 18. veka. Francuska je na početku učestvovala u brojnim tajnim akcijama u Britaniji sa ciljem da prikupi detaljne informacije i zatim iskopira tadašnje tehnološke inovacije.

I Britanija se tokom 19. veka poslužila industrijskom špijunažom kako bi otkrili tajne kineskog čaja. Indijska kompanija angažovala je škotskog botaničara i avanturistu Roberta Fortune da prerušen u trgovca prokrijumčari seme, biljke i tajne pripreme čaja iz Kine u Indiju, koja je tada bila britanska kolonija. On je u tome uspeo, tako da je centar proizvodnje kineskog čaja ubrzo premešten u Indiju.

Ni velike kompanije ne uspevaju uvek da se zaštite od korporativne špijunaže. Tako je Gillette 1997. bio meta špijunske akcije kada je bivši radnik Wright Industries Inc ukrao poverljive informacije o novom sistemu za brijanje koju je Gillete razvio i dao ih konkurentskim firmama (Bic, American Safety Razor Company LLC i Warner-Lambert Co). Muškarac je uhvaćen, priznao je krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora.

Kodak se takođe suočio sa krađom poverljivih podataka. Bivši menadžer prisvojio je dokumentaciju sa tajnim korporativnim informacijama i pokušao da ih proda konkurentskim kompanijama.

Sajber špijunskim operacijama Noćni zmaj i Aurora 2011. kineski hakeri provalili su u sisteme oko 71 multinacionalnih kompanija širom sveta, uključujući one iz naftne industrije, Ujedinjene nacije i MOC. Tako su došli u posed planova za licitacije i vrlo vrednih korporativnih podataka za koje bi od konkurentskih firmi mogli dobiti ogromne količine novca.

Korporativna špijunaža uvek je bila prisutna u automobilskoj industriji, a neki od skorijih primera tiču se razvoja elektronskih vozila.

Industrijska špijunaža je i tema mnogih popularnih filmova The Wolf of Wall Street, Cypher, Inside Man, The Big Short, Company Business, Paranoia, Enron: The Smartest Guys in the Room.

U našem asortimanu spy opreme možete pronaći neke od uređaja i softvera koji pružaju zaštitu od industrijske špijunaže: program za praćenje mobilnog telefona, softver za nadzor računara, veliki izbor prisluškivača i mikro kamera.


Share


Izaberite valutu