Kamera za snimanje okruženja automobila

Kamera za snimanje okruženja automobilaMinijaturna kamera za snimanje okruženja automobila ili tzv. auto kamera ima više namena. Pored svoje osnovne svrhe, može se koristiti kao nadzorna kamera za obezbeđenje poslovnih i stambenih objekata, kao GoPro kamera za snimanje avanturističke vožnje ili dešavanja u saobraćaju tokom puta i kao špijunska kamera za tajno snimanje u različitim situacijama.

U pitanju je uređaj visokih tehničkih karakteristika koji obezbeđuje najkvalitetniji video, audio i foto materijal. Pored HD rezolucije snimaka i kvalitetnog zvuka, uređaj je opremljen GPRS i GPS navigacijom i bezbednosnim SOS tasterom. To znači da se automobil može lako locirati i pronaći u slučaju krađe ili druge rizične situacije.

Minijaturna kamera za snimanje okruženja automobila zapravo se sastoji od dve spoljne kamere koje poseduju infrared svetlo što znači da su specijalizovane za noćno snimanje a njihova vidljivost dostiže domet do 15 metara. Zahvaljujući širokom uglu snimanja od 140° (fish eye), ovim sofisticiranim špijunskim kamerama ništa ne može promaći a okruženje automobila snimaju samo kada se nešto dešava.

Ova funkcija omogućuje praktičnu reprodukciju snimka ali i više prostora na memorijskoj kartici. Dakle, kada se vrši pregled snimljenog materijala, nema praznog hoda, kamera zahvaljujući funkciji detekcije pokreta (motion detection) snima samo kada registruje neki pokret odnosno dešavanje oko automobila, tako da se na memorijskoj kartici može smestiti do 32 GB korisnog materijala.

Kako se koristi auto kamera i njene karakteristike

Minijaturna kamera za snimanje okruženja automobila najčešće se montira na šoferšajbnu pomoću specijalnog držača i zadnje staklo, ali se u principu može montirati na bilo koje pogodno mesto na automobilu. Ukoliko se koristi za bezbednosni ili tajni nadzor, lako ju je kamuflirati i sakriti jer je minimalnih dimenzija. Zahvaljujući širokom uglu snimanja, može se zabeležiti svaki detalj iz okruženja nadziranog objekta i to samo kada se nešto dešava.

Pre postavljanja kamere potrebno je ubaciti memorijsku karticu u uređaj i proveriti stanje baterije. Baterija je integrisana unutar samog uređaja i njen kapacitet iznosi nekoliko sati neprekidnog snimanja u dnevnom i noćnom režimu. Može se podesiti na beleženje video zapisa ili fotografisanje. Takođe, auto kamera se može povezati na auto punjač što znači da može snimati neprekidno odnosno njen rad ne zavisi od trajanja baterije.

Sav snimljeni materijal smešta se na memorijsku karticu. Kada želite pregledati snimke, kamera se jednostavno priključi na računar ili laptop pomoću kabla za povezivanje i materijal je spreman za reprodukciju. Nije potrebna instalacija nikakvih posebnih programa jer je kamera kompatibilna sa svim operativnim računarskim sistemima. Kvalitet snimka i zvuka je na profesionalnom nivou i zato ne čudi što se snimci sa ovakvih kamera mogu koristiti i kao dokaz na sudu u slučaju saobraćajne nezgode.

U kojim situacijama se može koristiti mini auto kamera

Mini kamera se najčešće koristi kao kamera za snimanje vožnje ili kao bezbednosna kamera za nadzor automobila i zaštitu od vandalizma i krađe. Za snimanje vožnje koriste je ljubitelji brzine koji svoje veštine na ovaj način žele da zabeleže, kao i avanturisti za snimanje panorame i predela kroz koje prolaze.

Međutim, upotreba ove kamere nije samo rezervisana za snimanje okruženja automobila i puta, već se može koristiti kao veoma praktična kamera za nadzor bilo kog stambenog ili poslovnog objekta. Može se instalirati na ulazu u stan ili kuću, u magacinima, halama, prodajnim objektima.

Kada se koristi za snimanje okruženja automobila, pomoću snimljenog materijala mogu se identifikovati lica koja su počinila bilo kakvu štetu na kolima. Ukoliko dođe do krađe automobila, integrisani GPS traker i GPRS navigacija mogu biti od velike pomoću da se ukradeni automobil pronađe a počinioci privedu pravdi.

Kada je u pitanju snimanje puta tokom vožnje odnosno saobraćaja snimci sa ove kamere mogu poslužiti kao dokaz na sudu. Naime, postoje različite situacije kada je vozač automobila nepravedno optužen da je načinio neki prekršaj u saobraćaju a ne može na drugi način dokazati da nije kriv. Tada snimci sa ove kamere mogu dokazati njegovu nevinost i osloboditi ga svih optužbi.

Pozovite nas i izaberite mini kameru za snimanje okruženja automobila iz naše ponude i osigurajte sebe i svoj automobil od svih neželjenih situacija.

Objavljeno:

Spy Tech